המדריך לחביתה הטבעונית המושלמת

30 לינואר, 2016

דלג למתכון חביתה טבעונית

אני חושבת ששני הדברים העיקריים ש'מטרידים' טבעונים חדשים וותיקים כאחד הם: פיצה וביצים.
הכמיהה לפיצה הטבעונית המושלמת מביאה טבעונים רבים לנדוד ברחבי הארץ (ובעיקר ברחבי תל אביב), בחיפוש אחר הגבינה הטבעונית הקרובה ביותר למקור.
והביצים? בהחלט מטרידות מנוחתינו בתור טבעונים לא פחות. איך אופים בלי ביצים? איך מבשלים בלי ביצים? איך מקציפים בלי ביצים? ואיך לכל הרוחות מכינים חביתה טבעונית מושלמת?
ובכן אז אחרי שלפני כמה שבועות עמלתי יומיים שלמים בהכנת 7 פיצות טבעוניות שונות ומשונות (אני ומתן אכלנו את כל הפיצות, כולן, למי שתהה…) הגיעה זמנה של החביתה הטבעונית. יאייי 🙂
אבל כמו שאתם מכירים אותי… למה לעצור בחביתה אם אפשר גם להכין מקשוקשת ואפילו 'ביצת' עין?
התשובה- לא לעצור! להכין הכל! להלן- המדריך לחביתה הטבעונית המושלמת:
חביתה טבעונית
כמה דברים בסיסים שצריך לציין כשבאים להכין ביצים טבעוניות:
המחבת-
בקבוצות הטבעוניות השונות בפייסבוק אני נתקלת באין סוף שאלות לגבי חביתה טבעונית, השאלה הראשונה או אולי יותר נכון לומר התקלה הראשונה שטבעונים שמכינים לראשונה חביתה טבעונית נתקלים בה היא תופעת ההדבקות.
אז תקשיבו חברים, אין דרך אחרת לומר זאת חוץ מכך- אם אתם מעוניינים להכין חביתה טבעונית משובחת אין מנוס מלרכוש מחבת משובחת בהתאם.
יותר מאשר קמח החומוס, יותר מאשר הכמויות המדוייקות של המים והתבלינים, יותר מאשר איזה וכמה שמן, המחבת היא בעלת החשיבות הגדולה ביותר.
איזו מחבת צריך כדי להכין חביתה טבעונית מוצלחת? מחבת נונסטיק. כל מחבת טפלון נונסטיק או מחבת פנקייק טובה ולא זולה, היא הצעד הראשון להכנת החביתה המיוחלת.
איזו מחבת לא תעבוד ותוביל אתכם היישר להכנת חביתה שבסוף מזכירה יותר צ'יפס נוטף שמן של דוכן פלאפל? כל מחבת שהיא לא מחבת נונסטיק. מחבתות נירוסטה בעיקר ישמידו כל ניסיון לחביתה מוצלחת. מחבתות זולות, מחבתות מברזל וכו' גם כן לא יעבדו.
היתרון הגדול ביותר במחבתות נונסטיק הוא שלא צריך כמעט בכלל שמן בשביל ל'טגן' עליהן ולרוב לא צריך שמן בכלל.
קמח קטניות- לפני שלוש שנים בלונדון כשגיליתי את קמח החומוס בהקשר תחליף ביצים זה היה כמו למצוא אוצר. היום אין טבעוני כמעט שלא מכיר את נפלאותיו של קמח החומוס ולא רק זה, קמח החומוס כבר הפך להיות רק אופציה אחת מתוך מיני קמחי קטניות כאלו ואחרים שמציפים את השוק.
ככול שקמח החומוס יותר גס ופחות עדין- ככה החביתה תחזיק טוב יותר. נסו להנמע מקמחים שמזכירים אבקה.
קאלה נאמק– מלח הודי שחור. קצת פחות מפורסם מקמח החומוס אבל מתחיל לצבור תהילה בקרב הקהילה.
הקמח השחור (https://en.wikipedia.org/wiki/Kala_Namak) מקורו בהרי ההימלאיה והסיבה העיקרית שבגללה הוא מעניין טבעונים היא שהוא מכיל גופרית.
למה גופרית מעניינת טבעונים? כי לגופרית יש ריח וטעם של ביצים. פשוט וכך. למי שמתגעגע לטעם ולריח של ביצים זהו פשוט מוצר פלא. אני ממליצה לכל מי שאין לו מלח כזה לרכוש ומהר. יש כמעט בכל חנות טבע, עולה בערך 30 שקלים לחצי קילו
חביתה טבעונית
מילה על מלח שחור: בגלל שאנחנו מדברים פה על גופרית, המלח עצמו, נקי בלי ערבובים, הוא על גבול הבלתי אכיל לטעמי. הטעם של הגופרית כל כך חזק שאני מרגישה שאפשר להקיא אם אוכלים את המלח ככה נקי.
הסוד הוא בכמויות- במלח שחור לא משתמשים כמו במלח רגיל, המטרה שלנו היא לא להמליח את המנה אלא לגרום לה להזכיר טעם של ביצים ולכן את המלח השחור יש להוסיף בהדרגה ולאט לאט למנה, לטעום מעט ולהוסיף עוד במידת הצורך. במיוחד אם זה פעם ראשונה שאתם טועמים קאלה נאמק חיסכו מעצמכם את הטעות של פשוט לקחת קומץ מלח ולאכול… יש מצב שלא תנסו שוב את המלח הזה לעולם.
דרך אגב, אם מישהו מכם כן אוהב את הטעם של המלח כשהוא לא מעורבב עם שום דבר- אשריכם וכל הכבוד! 🙂
טופו- טופו יכול לשמש כמוצר בסיס מעולה לכל סוגי הביצים. סוג הטופו יכול להיות כל סוג בין טופו רך משי לטופו קשיח ממש תלוי באיזה סוג ביצים אתם רוצים להכין. תראו בהמשך שגם ערבובים הולכים מצויין.
כורכום- למה כורכום? בגלל הצבע. אתם ממש לא חייבים להשתמש בכורכום. אני מחבבת מאוד את הצבע הצהוב והחזק שהכורכום נותן וגם את הטעם העדין שהוא נותן למנה. חושב לזכור- כורכום משתלט! כשמוסיפים כרכום למנה- לכל מנה- יש להוסיף ממש ממש ממש קצת, לערבב, לטעום ורק אם במקרה יצא שצריך עוד אז להוסיף. לרוב כמות מאוד קטנה של כורכום מספיקה, בטח כשמדובר בחביתות טבעוניות.
נתחיל? יאללה.
חביתה בסיסית– כנראה שזה בלתי נמנע להתחיל בחביתה. האומלט הטבעוני המיוחל, האוורירי והמפנק שבלעדיו שום ארוחת בוקר לא שווה כלום.
יש המון דרכים להכין חביתה טבעונית אני אתמקד בגירסה אחת ואתן כל מיני אופציות לשינויים כאלו ואחרים למי שמעוניין
חביתה טבעונית
באומלט שנכין נשתמש בתערובת של שני קמחים, קמח עדשים וקמח חומוס. אפשר כמובן להשתמש רק באחד.
הכמויות תלויות בכמה חביתות אתם מתכננים להכין ואיזה גדול חביתה אתם אוהבים. אני מאוהבי החביתה הצרפתית, זו שמחביאים בה כל מיני דברים ואז מקפלים, אין על זה לפי דעתי. אנחנו נכין גם חביתה כזו וגם חביתה פשוטה בלי קיפולים. המתכון זהה דרך ההכנה מעט שונה.
נתחיל מלערבב רבע כוס קמח חומוס עם רבע כוס קמח עדשים, 1/4 כפית סודה לשתייה, 2 כפות שמרי בירה, קמצוץ כורכום, מלח רגיל, ממש מעט מלח שחור ו 2 כפות קמח תפוחי אדמה
חביתה טבעונית
בהדרגה להוסיף חלב שיבולת שועל לא ממותק עד שמתקבלת בלילה סמיכה מאוד המזכירה טחינה.
לבלילה להוסיף 2 כפות מעדן סויה טבעוני ללא ממותק (או ממותק מעודן) ולערבב טוב, עד לקבלת בלילה אחידה
חביתה טבעונית
להניח מחבת על אש בינונית ולחכות כמה שניות שהמחבת תתחמם. בשלב הראשון, כדי לבדוק שהמחבת חמה מספיק והבלילה לא נדבקת, לטפטף מעט הבלילה על המחבת. אם הבלילה מתקשה במהירות ולא נדבקת למחבת, מצויין.
אם הבלילה נדבקת יכול להיות שהיא דלילה מידי ויש להוסיף עוד קמח קטניות או לשמן את המחבת בלית ברירה.
לאחר שעברנו את מבחן ההידבקות, לשפוך את הבלילה בעזרת מצקת אל המחבת ולכסות את המחבת.
לחכות בסבלנות עד שבועות מתחילות לצוץ ברחבי החביתה
חביתה טבעונית
בזהירות בעזרת תרווד להפוך את החביתה ולהשאיר על האש עוד כמה דקות.
להעביר לצלחת ולאכול מיד
חביתה טבעונית
אומלט דה פורמז'– כפי שציינתי קודם, אני הכי אוהבת את החביתה הצרפתית השמנמנה והמלאה בגבינה צהובה (טבעונית!)
את החביתה הזו נכין כמעט באותה הצורה בה הכנו את החביתה הבסיסית עם ממש מעט שינויים
חביתה טבעונית
במקום תערובת קמח חומוס וקמח עדשים נשתמש רק בקמח חומוס. לתערובת היבשה הבסיסית נוסיף חצי כפית שום גיבשי. את הבלילה נכין בדיוק באותה הצורה. גם באומלט כמו בחביתה הבסיסית, נבדוק קודם שהבלילה לא נדבקת. לאחר שאנחנו בטוחים שהבלילה לא תדבק נשפוך את הבלילה למחבת ונכסה. לאחר שמופיעות מעט בועות על החביתה, להניח על חצי מהחביתה פרוסות גבינה צהובה טבעונית (אני השתמשתי בצהובה של וגה).
בעזרת תרווד בעדינות לקפל את החצי השני של החביתה ולסגור את הגבינה צהובה בתוך הקיפול. להנמיך את האש ולכסות את המחבת שוב.
לחכות עד שהגבינה מתחילה להנמס מהצדדים. להוריד מהאש להעביר לצלחת ולאכול מיד. בונאפוטיט!
חביתה טבעונית
מקושקשת– כשהייתי צמחונית לא סבלתי מקושקשת, האמת שלא ממש אהבתי חביתות גם אבל אם כבר משהו זה היה חביתה. ביצת עין ומקושקשת היתה מחוץ לתחום. בטח ובטח כשגרתי באנגליה שם ביצה מקושקשת היא למעשה ביצה לא מבושלת בכלל מעורבבת עם הרבה מים חמים. בעעעע.
לעומת מקושקשת טבעונית זה פשוט טעים!
חביתה טבעונית
להכנת מקושקשת טבעונית נשתמש בטופו.
אם לפני הטבעונות אהבתם מקושקשת רכה ורטובה יותר תשתמשו בטופו משי. אם אהבתם יותר מקושקשת Well done וקריספית, תשתמשו בטופו קשה יותר. אם אתם מאלה שאוהבים להנות מכל העלומות אתם מוזמנים לערבב את שני הסוגים של הטופו וכך תצא לכם מקושקשת גם רכה וגם קריספית. אני כפי שהבנתם השתמשתי בטופו קשה…
אם אתם משתמשים בטופו משי הוא פשוט מתפרק ברגע שמתחילים לערבב אותו במחבת. אם משתמשים בטופו קשה, אתם יכולים או לעבד אותו במעבד מזון בערך דקה עד שמתקבלים גושים בגדלים שונים, או לגרד אותו במגרדת.
עכשיו, אם חשקה נפשכם בקריספיות, אפשר להוסיף כף שמן למחבת ולחמם אותו קצת לפני שמעבירים את הטופו למחבת. אפשר לדלג על השלב הזה אם לא מתחשק לכם.
עם או בלי שמן, להעביר את הטופו למחבת ולערבב כמה דקות. להוסיף- קמצוץ כורכום, קמצוץ מלח שחור, מלח, פלפל גרוס ושום גיבשי על פי טעם. לערבב טוב עוד דקה או שתיים, להוריד מהאש ולהגיש חם
חביתה טבעונית
'ביצת' עין- אהה! שוס! אני מקווה שלא פיתחתם יותר מידי ציפיות. לא מדובר פה באיזה נוסחה כימית משוגעת להכנת ביצת עין טבעונית אלא רק מנה טעימה וכיפית בהשראת ביצת עין
חביתה טבעונית
נתחיל בצהוב. להכנת הצהוב של 'ביצת' העין יש לערבב בקערה קטנה כף מיונז טבעוני (או גבינת שמנת טבעונית), כפית קורנפלור, חצי כפית כורכום או כפית מיץ גזר, קמצוץ מלח שחור וכף מיסו לבן. להניח בצד.
להכנת הלבן של 'ביצת' העין נשתמש בפרוסות טופו קשה וכמה שיותר קשה יותר טוב.
מדובר פה בשיעור יצירה קצר אבל מהנה ובעל תוצאות מרשימות בהחלט. להחזיק את גוש הטופו לאורך ובעזרת סכין חדה בעדינות לחתוך שתי פרוסות טופו בעובי של כ 1-2 ס"מ. ניתן לעגל את הקצוות בעזרת הסכין למראה אותנטי 🙂 במרכז הטופו לחתוך עיגול וליצור חור
חביתה טבעונית
לחמם מעט שמן במחבת עד לרתיחה, להנמיך את האש לאש בנונית ולהניח את פרוסות הטופו.
לתת לטופו להשחים מעט ואז להפוך, לתת גם לצד השני להשחים ולהוריד מהאש.
להעביר לצלחת ולמלא כל חור במילוי הצהוב שהכנו ממקודם
חביתה טבעונית
לתת למילוי כמה רגעים להתחמם בצלחת, לפזר מעל מעט מלח ופלפל גרוס וקמצוץ מלח שחור, ולאכול.
מקווה שנהניתם מהמדריך ושיהיה יום מקסים וטעים לכולם 🙂

share on whatsapp

המדריך לחביתה הטבעונית המושלמת

הכנות

5 דקות

בישולים

5 דקות

מתי מוכן?

עוד עשר דקות

מה צריך?

חביתה בסיסית

1/4 כוס קמח חומוס

1/4 כוס קמח עדשים

1/4 כפית סודה לשתייה

2 כפות שמרי בירה

2 כפות קמח תפוחי אדמה

קמצוץ מלח שחור ומעט מלח רגיל

1/2 כוס חלב שיבולת שועל לא ממותק

2 כפות מעדן סויה טבעוני ללא ממותק (או ממותק מעודן)

לאומלט- 2 פרוסות גבינה צהובה טבעונית (ממליצה על צהובה של וגה)

אומלט דה פורמז'

1/2 כוס קמח חומוס

1/4 כפית סודה לשתייה

2 כפות שמרי בירה

2 כפות קמח תפוחי אדמה

קמצוץ מלח שחור ומעט מלח רגיל

1/3 כוס חלב שיבולת שועל לא ממותק

2 כפות מעדן סויה טבעוני ללא ממותק (או ממותק מעודן)

למילוי- 2 פרוסות גבינה צהובה טבעונית (ממליצה על צהובה של וגה)

מקושקשת

1 חבילה טופו משי או טופו קשה (תלוי במרקם שאתם אוהבים)

קמצוץ כורכום וקמצוץ מלח שחור

מלח, פלפל גרוס ושום גיבשי על פי טעם

כף שמן לטיגון (אופציה)

'ביצת' עין

צהוב-

1 כף מיונז טבעוני (או גבינת שמנת טבעונית)

1 כפית קורנפלור

1/2 כפית כורכום או 1 כפית מיץ גזר

1 כף מיסו לבן

קמצוץ מלח שחור

לבן-

2 פרוסות טופו קשה

כף שמן לטיגון

מה עושים?

חביתה בסיסית

בקערה עמוקה לערבב קמח חומוס, קמח עדשים, קמח תפו"א, סודה לשתייה, שמרי בירה ותבלינים

בהדרגה להוסיף חלב שיבולת שועל לא ממותק עד שמתקבלת בלילה סמיכה מאוד המזכירה טחינה

לבלילה להוסיף 2 כפות מעדן סויה טבעוני ללא ממותק (או ממותק מעודן) ולערבב טוב

להניח מחבת על אש בינונית ולחכות כמה שניות שהמחבת תתחמם

לטפטף מעט הבלילה על המחבת לבדוק שלא נדבק (אם הבלילה נדבקת יש להוסיף עוד קמח קטניות או לשמן את המחבת)

לשפוך את הבלילה בעזרת מצקת אל המחבת ולכסות

כשבועות מתחילות לצוץ ברחבי החביתה, בזהירות בעזרת תרווד להפוך את החביתה ולהשאיר על האש עוד כמה דקות

אומלט דה פורמז'

בקערה עמוקה לערבב קמח חומוס, קמח תפו"א, סודה לשתייה, שמרי בירה ותבלינים

בהדרגה להוסיף חלב שיבולת שועל לא ממותק עד שמתקבלת בלילה סמיכה מאוד המזכירה טחינה

לבלילה להוסיף 2 כפות מעדן סויה טבעוני ללא ממותק (או ממותק מעודן) ולערבב טוב

להניח מחבת על אש בינונית ולחכות כמה שניות שהמחבת תתחמם

לטפטף מעט הבלילה על המחבת לבדוק שלא נדבק (אם הבלילה נדבקת יש להוסיף עוד קמח קטניות או לשמן את המחבת)

לשפוך את הבלילה בעזרת מצקת אל המחבת ולכסות

כשמופיעות בועות על החביתה, להניח על חצי מהחביתה פרוסות גבינה צהובה טבעונית (אני השתמשתי בצהובה של וגה)

בעזרת תרווד בעדינות לקפל את החצי השני של החביתה ולסגור את הגבינה צהובה בתוך הקיפול

לכסות את המחבת שוב ולחכות עד שהגבינה מתחילה להנמס מהצדדים

מקושקשת

במידה ומשתמשים בטופו משי- להניח אותו ישר על מחבת חמה ולערבב עד שהטופו מתפרק

אם משתמשים בטופו קשה- או לעבד במעבד מזון בערך דקה עד שמתקבלים גושים בגדלים שונים, או לגרד במגרדת

להעביר את הטופו למחבת ולערבב כמה דקות- ניתן לחמם כף שמן לפני אם אתם אוהבים מקושקשת קריסיפית

לאחר 2-3 דקות על המחבת, להוסיף-תבלינים ולערבב טוב עוד דקה או שתיים

'ביצת' עין

צהוב-

בקערה קטנה לערבב מיונז טבעוני (או גבינת שמנת טבעונית), קורנפלור, מלח שחור ומיסו לבן

לבן-

בעדינות לחתוך שתי פרוסות טופו בעובי של כ 1-2 ס"מ

במרכז הטופו לחתוך עיגול וליצור חור

ניתן לעגל את הקצוות בעזרת הסכין למראה אותנטי 🙂

להרתיח מעט שמן במחבת, להנמיך את האש לאש בנונית ולהניח את פרוסות הטופו

לתת לטופו להשחים מעט ואז להפוך, לתת גם לצד השני להשחים ולהוריד מהאש

להעביר לצלחת ולמלא כל חור במילוי הצהוב, לתת למילוי כמה רגעים להתחמם בתוך הטופו

לפזר מעל מעט מלח ופלפל גרוס וקמצוץ מלח שחור ולאכול

בתאבון! 🙂

 

  • חני

    אפשר להכין את החביתה בלי מעדן?

    • Tivoneat

      היי חני, כן אפשרי בהחלט. פשוט תוסיפי עוד קצת נוזלים.
      המעדן מעניק מרקם קצת יותר מעניין אבל זה לא הכרחי, אפשר גם בלי 🙂

  • ליאור

    נראה נהדר. ב"מעדן סויה לא ממותק" – התכוונת ליוגורט של תנובה? (שהוא במתיקות מעודנת) יש עוד מעדנים שמתאימים פה? עדיף בלי המתקה בכלל

    • Tivoneat

      כן, אפשר גם את זה של תנובה! עדיף בלי המתקה בכלל אבל קשה למצוא בארץ… תנובה הוציאו חדש שהוא Bio, זה יהיה הכי טוב!

      • מלי

        של תנובה טבעוני???

        • Tivoneat

          מעדן סויה של תנובה? טבעוני לחלוטין בוודאי 🙂

          • מלי

            לא ציינת שמן לטיגון…
            ללא שמן?

Scroll To Top

כל הזכויות שמורות לאתר TivonEat