בין לבין
היי חברים, איך עוברים עליכם בין החגים?
לי די כיף האמת אבל אני קצת מתחילה לחשוש מנובמבר. מה, כאילו… לא יהיה חופש באמצע שבוע כל שבוע? לא מגניב בכלל, התרגלתי 🙂
האמת היא שכשעובדים מהבית אין בדיוק 'חופש'.
אני עדיין מעבירה סדנאות, אני עדיין מבשלת לאנשים ואני עדיין עונה על 10000 מיילים כל יום. איזה כיף זה הזרימה שבעשייה הזו.
השבוע לדוגמא העברתי סדנת בישול למשפחה שקנתה את הסדנא כמתנת יומולדת לביתם בת ה 22 שעברה לטבעונות לפני שנה. הבחורה הזו ממש נגעה לליבי, הזכירה לי אותי כשהייתי קטנה יותר והמפגש איתה מילא אותי בתחושה מעניינת ומספקת של שליחות.
בגלל שזו מין תקופה כזה של בין לבין, השבוע הרגשתי שאני צריכה להכין מנה לא מחייבת.
לא עוד קינוח מפוצץ, לא עוד מנה עיקרית מורכבת. משהו קטן אבל קולע, משהו שמתאים לכל ארוחה, גם חג, גם שישי, גם סתם יום.
אז חשבתי וחשבתי וזה מה שבא- אמפנדס טבעוני בשני טעמים: 'גבינה' וזיתים, ומילוי 'בשר': יצא מושלם!
אמפנדס טבעוני 'גבינה' וזיתים
הדבר הראשון שאני חייבת לציין הוא ששני האנשים שטעמו את האמפנדס אמרו את אותו הדבר- יש לזה טעם של גבינה! והם התכוונו לזה במובן הכי חיובי שאפשר.
מחמאה נהדרת! וזאת למרות שאני לא מתגעגעת לגבינות 'אמיתיות' בכלל (עברו יותר מידי שנים והיום זה קצת מגעיל אותי, בדיוק כמו בשר) ואני לחלוטין מעדיפה גבינות טבעוניות שמכינים בבית. אני אוהבת את המרקם, את הקלילות, את הטעם הלא חלבי.
נתחיל?
בצק
להכנת הבצק לשני סוגי האמפנדס נשתמש בקמח מלא.
בקערה לערבב 3 כוסות קמח מלא עם 1/2 כפית מלח.
לעשות גומה במרכז ואליה לשפוך 1/3 כוס שמן זית, כפית חומץ ו3/4 כוס מים חמימים.
לערבב טוב עד קבלת גוש. אם הבצק יבש אפשר להוסיף בהדרגה 1/4 כוס מים חמימים.
ללוש טוב טוב כחמש דקות בערך עד קבלת בצק אחיד וגמיש. לכסות במגבת ולהניח בצד.
מילוי 'גבינה' זיתים
להכנת המילוי נשתמש בטופו קשה (לא משי). כל טופו קשה יעבוד פה, אתם יכולים להשתמש בחברה האהובה עליכם.
להניח חצי חבילת טופו במעבד מזון.
להוסיף 1/4 כוס זיתי קלמנטה חתוכים, 1/2 שן שום כתושה, 3 כפות פתיתי שמרי בירה, 1/2 כפית מלח, 2 כפות מיץ לימון, קורט פלפל גרוס.
לעבד עד לקבלת תערובת אחידה.
הכנות שלב א'- שיעור יצירה
ובכן, להכנת האמפנדס עצמם- את הבצק לחתוך לשני גושים שווים בגדולם.
חצי אחד להשאיר בקערה מכוסה במגבת (הוא יהיה למילוי השני) ואת החצי השני לרדד על נייר אפייה.
ממליצה לרדד לעובי של חצי ס"מ.
בעזרת כוס יין לקרוץ עיגולים מהבצק, להרים עיגול אחד ולהניח כפית מילוי במרכז.
הכנות שלב ב'
את העיגול לסגור בעדינות קודם כל באמצע.
אם המילוי מבצבץ מהצדדים דחפו אותו חזרה למרכז והמשיכו לסגור ולהדק את הדפנות טוב טוב.
הכנות שלב ג'
להניח את האמפנדס על נייר האפייה וללחוץ עליו קצת עם כף היד שמעט ישתטח.
עכשיו בעזרת מזלג לסגור ולהדק את הדפנות.
הכנות שלב ד'
אחרי שסגרתם והדקתם את כל האמפנדסים (זו מילה?!) למשוח בשמן זית ולפזר מעל סומסום.
שמן זית לא ממש מדביק את הסומסום ואחרי אפייה הם קצת נופלים, אז אם חשוב לכם שידבקו טוב (נגיד אם אתם נוסעים עם המנה באוטו) אולי כדי להוסיף טיפה אגבה.
שלב אחרון- אפייה
לסדר את האמפנדס ברווחים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה.
לאפות 25 דקות על 170 מעלות.
להוציא ולהגיש או חם או קר.
אמפנדס במילוי 'בשר'
אני ממש מתנצלת שכתבתי בכלל את המילה הזו פה. לא ממש רוצה שהמילה הזו תופיע בבלוג אבל לא מצאתי דרך אחרת לתאר את המילוי הזה…
אוקי, אחרי שהורדתי את זה מהלב, נמשיך-
למילוי השתמשתי בסויה צ'קנס הידוע בשמו הלא סקסי- בונזו. אפשר להשתמש גם בשבבי סויה. אני העדפתי את הצ'נקס כי אחרי שטוחנים אותם כמה שניות במעבד מזון המרקם שלהם גס יותר משבבים ואני הרבה יותר אוהבת את הטקסטורה שלו ככה.
שלב א'
שלב ראשון יהיה להשרות 1/2 1 כוסות סויה צ'נקס במים לפחות 20 דקות.
לסנן, לסחוט ולהעביר למעבד מזון.
לטחון על פולסים עד לקבלת חתיכות קטנות אך גסות (משהו שמזכיר באופן חשוד מאוד טונה).
במחבת לטגן בצל עד שמזהיב. להוסיף 1/2 שן שום כתושה ולערבב יחד חצי דקה.
להוסיף את הסויה הטחונה ולערבב יחד דקה- שתיים.
להוסיף 2 כפות רסק עגבניות (עדיף אורגני) ותבלינים: 1 כפית- כמון, פפריקה מעושנת. 1/2 כפית מלח, פלפל שחור גרוס. לערבב.
להוסיף חופן כוסברה ופטרוזיליה קצוצים וכמה עליי שמיר קצוצים. לערבב טוב ולכבות את האש.
שלב ב'
את החצי השני של הבצק לרדד למלבן.
לחתוך רצועות באורך 10 ס"מ ורוחב 5 ס"מ (לא חייב להיות מדוייק כן….)
להניח מילוי בצד אחד של הרצועה.
שלב ג'
לקפל את המלבן ולהדק את הקצוות.
אם נשאר לכם מקום אפשר להוסיף עוד מילוי אחרי שסגרתם 3 דפנות ונשארה רק אחת פתוחה.
אחרי זה לסגור את הדפנות טוב טוב.
אפשר להדק שוב עם מזלג אבל לא חייב. אם לא מהדקים עם מזלג אז להקפיד יתר על המידה על ההידוק עם הידיים.
שלב אחרון
למשוח בשמן זית ולפזר מעל רזמרין מיובש.
לסדר על תבנית מרופדת בנייר אפייה ולאפות 25 דקות.
להגיש חם או קר.
הצעות הגשה
אני הגשתי עם מרק עגבניות קר בצד. כמו של מלוואח אבל טחון ממש למרק וגם הוספתי גמבא למרק הקר.
קישטתי בפלפל גרוס וזה יצא מושלם!
המילוי ה'בשרי' טעים יותר כשהוא חם אז ממליצה לחמם לפני הגשה.
נשנוש נעים לכולם
עד כאן המתכון שלי לאמפנדס טבעוני.
אני ממליצה בחום לכל סוג של ארוחה, לדעתי האמפנדס במילוי 'גבינה' מתאים גם לארוחת בוקר.
למי שרוצה להקפיא- ממליצה להקפיא לפני אפייה ולהוסיף לזמן האפייה שכתבתי עוד 5 דקות.
המשך חגים נעים לכולם ושיהיה בתיאבון כרגיל 🙂