הפוסט היום מוקדש לאוהבי האוכל התאילנדי שלא רוצים להשקיע שעות במטבח ולא בהכרח אוהבים אוכל ממש ממש חריף 🙂
דבר ראשון, קצת על תאילנד אם אנחנו כבר פה… הפעם הראשונה שנחתתי בבנגקוק היתה אי שם בחצי הראשון של שנות האלפיים. תאילנד היתה המדינה השלישית שביקרתי בה בחיי. הראשונה היתה פולין בתיכון, השניה היתה יפן והשלישית היתה תאילנד אליה טסתי אחרי שלושת החודשים הראשונים ביפן. מאז נוספו לרשימה הזו עוד 20 ומשהו מדינות אבל איכשהו לתאילנד הצלחתי לחזור כבר יותר מעשר פעמים.
כשנחתתי בבנגקוק, לראשונה בחיי במזרח הרחוק ה׳אמיתי׳, אחרי שלושה חודשים ביפן שהיא פחות או יותר כמו שער לעתיד או טיול למאדים, הייתי בשוק.
הייתי בשוק מהכל. מהרעש, מהאנשים, מכמות הישראלים, מהריחות השונים והמשונים, מהבלאגן, מזה שתאילנדים מדברים עברית… כל הדברים המצחיקים האלו שמגלים כשנוסעים לטייל בפעם הראשונה.
בבנגקוק פגשתי חבר שהרגע הגיע מהודו, התהלכנו יחד ברחובות העיר העמוסה אני, ילדה בת 21 שעוד לא ראתה עולם, עם מבט נחרד ונגעל על פניי, חושבת על רחובות טוקיו המצוחצחים ומכסה את הפנים עם שאל כדי לא לנשום את ריח המנועים של הטוקטוקים והוא לעומת זאת עם חיוך רחב מסתכל לכל עבר בשמחה. כשאמרתי כמה מלוכלך בעיר הזו החבר הסתכל עליי וצחק- מה? מלוכלך? הייתי אוכל פה מהריצפה!
וזה היה אחד השיעורים היפים שלמדתי בחיי על פרספקטיבה. שנה אחר כך כשנחתתי בניו דלהי המשפט הזה הדהד לי בראש ולא יכולתי שלא לצחוק- בהשוואה להודו, גם אני הייתי אוכלת מהריצפה בבנגקוק. מי מכם שהיה או ביפן או בהודו או בתאילנד כנראה יוכל להתחבר לסיפור הזה מאוד. מי שלא, יכול בקלות לדמיין.
במהלך טיולי בעולם חזרתי לתאילנד המון פעמים, גם לפני חצי שנה אחרי עוד נגלה של 5 חודשים בהודו ויפן (שוב, איך אפשר שלא?!) עברנו בתאילנד בדרך חזרה. תאילנד היא כמו תחנת הרכבת המרכזית של המזרח, איכשהו אתה מוצא את עצמך עובר שם בדרך ל ובדרך מ ופוגש חברים טובים על הפלטפורמה 🙂
אז אחרי כל הסיפורים והתברברויות, בואו ניגש לעניין. אוכל תאילנדי. יאמי! אני אוהבת, מאוד. אני יודעת שיש שלא אוהבים ואני גם מאוד מבינה את זה. אני חושבת שאוכל תאילנדי יכול להיות קצת יותר מדי במיוחד אם אוכלים ברחוב בתאילנד ואי אפשר שלא לבכות מרוב שחריף.
לכן, במתכונים בפוסט הזה הכנתי אוכל פשוט, לא מתובל מידי, קל להכנה עם טעמים פשוטים ומוצלחים. ארוחה תאילנדית טבעונית מושלמת.
בחרתי להכין שתי מנות, מנה ראשונה ומנה עיקרית. האמת היא שאת הארוחה הכנתי לערב יום שישי אתמול בשביל אחותי והאחיין הפיצקי שלי ובשבילם הכנתי גם סלט נבטים בשמן סומסום. יש לי סוג של הפרעה שאם אין סלט בארוחה אני לא מרגישה שהארוחה ׳מושלמת׳. לא הכנסתי את הסלט לפוסט כי זה כבר הרגיש עמוס אבל אני אוסיף בסוף שורה על איך להכין גם אותו למי שמעוניין.
נתחיל במרק.
הירקות שבחרתי למרק הם דלעת, בצל ובטטה. מי שרוצה כמובן יכול להוסיף דלורית, גזר או כל ירק כתום אחר שמרגיש מתאים.
נתחיל מלקצוץ את הבצל לקוביות קטנות, לקלף את הבטטה והדלעת ולחתוך לקוביות.
בסיר עמוק לחמם כף שמן (אפשר קוקוס) לתת לשמן להתחמם מעט ולהעביר את הבצל לסיר, לערבב בעזרת כף עץ ללא הפסקה על אש בינונית עד שהבצל מזהיב. להוסיף את הבטטה והדלעת ולערבב יחד 3-4 דקות עד שהירקות מתרככים מעט.
למלא מים עד שהירקות מכוסים אך לא יותר מזה, לכסות את הסיר ולהביא לרתיחה. להנמיך את האש ולבשל 10-15 דקות עד שהירקות רכים לחלוטין.
בעזרת בלנדר מוט (או בבלנדר) לטחון טוב טוב את הירקות למרק. להוסיף- 3/4 כוס נוזל קוקוס, מלח, 2 כפות מחית קארי אדום ולטחון שוב יחדיו. לטעום ולתקן על פי טעם.
להגשה אפשר לקשט במעט קרם קוקוס ופטרוזיליה.
ועכשיו למנה העיקרית.
למנה העיקרית בחרתי להכין אורז מוקפץ. אני חייבת לציין- זו לא מנה מסורתית ואני לא מלמדת כרגע איך להכין אורז מוקפץ תאילנדי מסורתי… זו פשוט אינטרפטציה שלי לאוכל תאילנדי בצורת הכנה נגישה וקלה.
גם באורז בחרתי להשתמש בשני סוגי ירקות כתומים ונבטים. אתם יכולים לשנות את הירקות לירקות שאתם אוהבים, להוסיף עוד ירקות ולשחק עם זה איך שבא לכם.
נתחיל מלבשל כוס וחצי אורז מלא על פי הוראות ההכנה שעל החבילה.
בזמן שאורז מתבשל, את הירקות, במקרה הזה גזר וגמבא, לחתוך לקוביות קטנות. בווק גדול לחמם 1 כף שמן, להעביר את הירקות לווק להקפיץ כמה דקות עד שהירקות רכים ושחומים.
לאחר שהירקות רכים, להוסיף את הנבטים. אני ממליצה על נבטי מאש (הלבנים הארוכים). את הנבטים אפשר לחתוך לחתיכות קטנות יותר למי שאוהב סימטריה (אני!).
להקפיץ יחד 2-3 דקות. להוסיף 2-3 שיני שום כתושות ולערבב טוב ללא הפסקה לפחות דקה. להוסיף 1/4 כוס רוטב סויה ולערבב עוד דקה.
בהדרגה להוסיף כל פעם כף אורז אחת ולערבב. להוסיף כמה כפות רוטב צ׳ילי מתוק (לא חובה) או צ׳ילי אדום קצוץ למי שאוהב חריף. לערבב ולכבות את האש.
לטעום ולהוסיף רוטב סויה וצ׳ילי על פי טעם.
להגשה לקשט בבוטנים שבורים ופטרוזיליה. להגיש ישר מהווק עם חצי לימון בצד.
למי מכם שרוצה להכין גם סלט, אני עירבבתי נבטי מאש עם חופן קטנה של פטרוזיליה וחופן גדולה של כוסברה בקערה עמוקה.
הוספתי כמה כפות שמן סומסום, מלח ומיץ לימון. אפשר להוסיף גם רצועות גמבא דקות. יצא נהדר.
זהו, מקווה שנהניתם ושיהיה לכם המון בתיאבון.
Kapunkap 🙂
ארוחה תאילנדית טבעונית
ארוחה תאילנדית טבעונית
הכנות
30 דקותבישולים
30 דקותמתי מוכן
עוד שעהמרק
כף שמן
1 בטטה גדולה
1/2 דלעת (4 כוסות קוביות)
1 בצל
3/4 כוס נוזל קוקוס (אפשר גם קרם)
2 כפות מחית קארי אדום (אפשר להמיר בכף אבקת קארי ו/או רבע כפית אגוז מוסקט)
מלח על פי טעם
חופן פטרוזיליה לקישוט
אורז מוקפץ
כף שמן
1/2 1 כוסות אורז מלא
4 גזרים
1 גמבא צהובה
2-3 כוסות נבטי מאש
2-3 שיני שום
1/4 כוס רוטב סויה
2-3 כפות צ׳ילי מתוק או צ׳ילי אדום קצוץ לאוהבי החריף
חופן בוטנים שבורים
לקישוט והגשה חופן פטרוזיליה וחצי לימון
מרק
לקצוץ את הבצל לקוביות קטנות, לקלף את הבטטה והדלעת ולחתוך לקוביות
בסיר עמוק לחמם כף שמן (אפשר קוקוס), להעביר בצל לסיר ולערבב בעזרת כף עץ ללא הפסקה על אש בינונית עד שהבצל מזהיב
להוסיף את הבטטה והדלעת ולערבב יחד 3-4 דקות עד שהירקות מתרככים מעט
למלא מים עד שהירקות מכוסים אך לא יותר מזה, לכסות את הסיר ולהביא לרתיחה
להנמיך את האש ולבשל 10-15 דקות עד שהירקות רכים לחלוטין
בעזרת בלנדר מוט (או בבלנדר) לטחון טוב טוב את הירקות למרק
להוסיף נוזל קוקוס, מלח, מחית קארי אדום ולטחון שוב יחדיו. לטעום ולתקן על פי טעם
להגשה לקשט במעט קרם קוקוס ופטרוזיליה
אורז מוקפץ
לבשל אורז מלא כל פי הוראות ההכנה שעל החבילה
את הירקות לחתוך לקוביות קטנות
בווק גדול לחמם 2 כפות שמן, להעביר את הירקות לווק להקפיץ כמה דקות עד שהירקות רכים ושחומים
להוסיף את הנבטים ולהקפיץ יחד 2-3 דקות
להוסיף 2-3 שיני שום כתושות ולערבב טוב ללא הפסקה לפחות דקה. להוסיף רוטב סויה לערבב עוד דקה
בהדרגה להוסיף כל פעם כף אורז ולערבב
להוסיף כמה כפות רוטב צ׳ילי מתוק (לא חובה) או צ׳ילי אדום קצוץ למי שאוהב חריף, לערבב ולכבות את האש
לטעום ולהוסיף רוטב סויה וצ׳ילי על פי טעם
להגשה לקשט בבוטנים שבורים ופטרוזיליה, להגיש ישר מהווק עם חצי לימון בצד