סוד הקסם היפני
שלום חברים.
כשגרתי ביפן נחשפתי למנהג מקסים ביותר בשם Bento, בנטו הוא למעשה סוג של אומנות אבל הוא לא מנת חלקו של אמנים בלבד.
יום יום כל אמא ביפן משקיעה שעה או יותר מזמנה להכין לילדים שלה את קופסאת האוכל המושלמת לבית הספר.
עכשיו, לכל הפמיניסטיות שכרגע הצטמרר עורן- יפן היא מדינה מאוד מסורתית, למרות שהיא אחד המקומות היותר מודרנים בעולם ולמרות שהיא ללא ספק המקום המדהים ביותר שהייתי בו, ביפן עדיין האישה מגדלת את הילדים… וכחלק מ׳תפקידה׳ לגדל את הילדים כל בוקר היא הופכת לאמנית לכמה שעות ובמסירות אינסופית משקיעה זמן ומאמץ בהכנת קופסאת אוכל שלרוב נראית כל כך יפה שאי אפשר בכלל לדמיין לתת ביס ולהרוס את היופי.
הפוסט הזה הוא בהשראת הבנטו. אומנם אני לא אמא, ואומנם אני לא יפנית ואומנם אני לא אמנית אבל יצירתית אני כן ואני יכולה לשבת שעות ולהכין פרחים קטנים מבננות ולא ישעמם לי לרגע.
בעצם הפוסט הזה משלב שתי אהבות גדולות שלי- יפן ולחם 🙂
רבים וטובים לפני ענו על שאלת ה- ׳מה לשים בסנדוויץ טבעוני׳ וענו יפה מאוד, אבל חשבתי שגם לי בא להכין רשימונת קטנה של רעיונות- במה אפשר למלא שתי פרוסות לחם עם הכותרת כריך טבעוני.
החלטתי גם בשביל הכיף לעשות מהפוסט שיעור יצירה ולהיות ליום אחד אמא יפנית חרוצה.
אז לכבוד הפוסט החביב הכנתי תשעה סוגי כריכים שונים; שישה מלוחים ושלושה מתוקים.
חשוב לציין כבר עכשיו שכל הכריכים פה הם בתקן בסיס, מה זה אומר? זה אומר שהמרכיבים בכל כריך הם המריכיבים הבסיסים ולכל כריך אפשר ורצוי להוסיף עוד מיני ירקות ותוספות שאפרט על כולם בהמשך.
אז עם איזה כריך נתחיל?
פסטו טופו:
אולי תשימו לב שהפוסט הזה מעט שונה מקודמיו כי למעשה אין פה ׳מתכון׳.
רוב המצריכים שהשתמשתי בהם הם ממרחים מצנצנת, ירקות ופירות ולכן אין לי הרבה מה ללמד אתכם חוץ מהשילובים עצמם ואיך לשדרג כל כריך.
הכריך הזה כאומר מורכב מפסטו ירוק וטופו צרוב. את הפסטו כמובן אפשר להכין לבד בבית לחובבי ההכנות ובעלי הזמן הפנוי.
את הטופו יש לחתוך לקוביות או פרוסות דקות ולצרוב על מחבת נונסטיק קטנה עד שמזהיב.
המלצות לתוספות: אני ממליצה להוסיף פלפל קלוי, עלים ירוקים וזיתי קלמנטה.
אבוקדו, עגבניות שרי וצ׳ילי:
הכריך המעולה הזה הוא בהשראת בית קפה מקסים במזרח לונדון שהיה מרחק הליכה מהבית שלי וגם בימים גשומים במיוחד הייתי מקריבה את 10 דקות ההליכה הזו כדי לשבת על הספות הגדולות ליד הויטרינה, להסתכל אל הרחוב הלונדוני המרתק ולאכול את הכריך הכי טעים בעולם.
מה בעצם יש פה? אבוקדו, עגבניות שרי, שביבי צ׳ילי ומעל שמן זית.
טיפים: לא לוותר על שמן הזית! מאוד ממליצה להכין את הכריך הזה מטוסט ולא לסגור אותו אלא להשאר אותו פתוח.
תוספות? לפי דעתי ככה כמו שהוא הכי טוב, מקסימום- גמבא.
כריך טיזיקי (ככה מאייתים את המילה הזו בעברית?!)
שוב בהשראת לונדון… בשוק ליד הביתה שלי היה דוכן יווני שהיה מוכר טיזיקי בלאפה חמה. לפני שהייתי טבעונית זה היה אחד המעדנים שהייתי מחכה בשבילם לסופ״ש, אחרי שהפכתי טבעונית פשוט הייתי מכינה לי כזה לבד בבית.
כל מה שצריך זו גבינה לבנה טבעונית אותה יש לערבב עם חצי שן שום, מיץ מחצי לימון טרי ומלח. לקשט בקוביות מלפפון ולפזר מעל שמיר ופלפל שחור גרוס.
טיפים: עדיף בהחלט על טוסט ומומלץ כשהטוסט עוד חם.
המלצות לתוספות: שלל ירקות טריים.
ממרח עגבניות מיובשות ו׳גבינה׳ מלוחה:
אם תשאלו אותי אין משהו שלא הולך עם ממרח עגבניות מיובשות. פסטה, ניוקי, אורז, סנדוויץ׳, קרקר, סלט… כל דבר מלוח שאפשר למרוח עליו משהו!
בסופר האורגני פה ליד הבית שלי בשוק לוינסקי, מוכרים ממרח עגבניות מיובשות עם גרעיני חמניה. זה אחד הממרחים הכי מוצלחים שטעמתי. שילוב מושלם של עגבניות מיובשות וגרעיני חמניה. אם יוצא לכם לראות כזה תקנו!
הכריך הזה מורכב מהממרח המוצלח הזה וגבינה טבעונית מלוחה של משומשו (עם הזעתר) שפשוט גרדתי במגרדת. מעל פיזרתי מעט עליי פטרוזליה קצוצים.
טיפים: אפשר לפרוס את הגבינה במקום לגרד ואפשר לשים את הכריך בטוסטר לחיץ, הגבינה נמסה וזה פשוט גן עדן.
המלצות לתוספות: זיתי קלמנטה, לבבות ארטישוק, עלי בייבי, פרוסות טופו מעושן או טופו במרינדה.
צנונית וטחינה:
למי שאין לו הרבה חשק לעמוד יותר מידי זמן במטבח.
הכריכון היפיוף הזה הוא שיא הפשטות וגם הבריאות.
טיפים: אפשר להשתמש בטחינה גולמית או לערבב את הטחינה עם מעט מים, מיץ לימון, מלח פלפל וכמון.
המלצות לתוספות: נבטים, גזר מגורד, סומסום קלוי.
גבינה טבעונית לבנה וזיתים:
כריך בהשראת אני כשהייתי ילדה.
אני בטוחה שהרבה מכם יזדהו איתי אם אני אספר לכם שכשהייתי ילדה לא אהבתי לאכול כמעט כלום. אני חושבת שלפחות חמישים אחוז מהדברים שההורים שלי הציעו לי לאכול לא היו נראים לי כמו מאכל ראוי, עיין ערך- חצילים, פטריות, בשר, לבן של ביצה, ארטישוק, בצל והרשימה עוד ארוכה. אז מה כן אהבתי? דברים פשוטים וטעימים- כריך עם גבינה לבנה וזיתים. מה צריך יותר מזה? (הרבה אבל בואו לא נכנס לזה עכשיו…)
אז לכבוד עצמי כשהייתי בת שמונה- כריך פשוט פשוט עם גבינה לבנה וזיתים.
טיפים: טעים גם כטוסט, וטעים גם אם שמים בטוסטר לחיץ אחרי שמורחים גבינה וזיתים.
הצעות לתוספות: פרוסות עגבניה, בצל סגול, חביתה טבעונית.
ריבה וחמאת בוטנים:
פחות או יותר השילוב הראשון שאתה לומד לערבב יחד על לחם כשאתה ילד אמריקאי או אוסטרלי או בריטי…
למרות שכריך עם שוקולד וחמאת בוטנים כבודו במקומו מונח, אין על כריך חמאת בוטנים וריבה.
בשביל היופי אני קישטתי בשבבי קוקוס.
טיפים: נדיבות חברים. כמה שיותר מהכל- יותר טוב.
הצעות לתוספות: לא הייתי מוסיפה כלום אבל אם אתם ממש במצב רוח שחיתותי- שוקולד צ׳יפס 😉
חמאת בוטנים ושלל אגוזים:
פשוט וטעים. קחו לכם פרוסה, חמאת בוטנים ואיזה אגוז שיש להם בבית ופשוט תתפרעו.
ממליצה לקלות את הלחם לפני ואז למרוח חמאת בוטנים, היא תמס ותתחמם וזה פשוט מעולה.
טיפים: אפשר להחליף את חמאת הבוטנים בשקדיה או כל חמאת אגוז אחרת.
הצעות לתוספות: שבבי קוקוס קלויים, תמרים, מעדן סויה (כן כן, זה יהיה טעים בצד)
ממרח שוקולד חרובים ובננות:
איך אפשר בלי? אי אפשר.
דבר ראשון לא להבהל מהחרובים. אני מאוד מאוד מאוד אוהבת חרובים ובתצורה הממרח שוקולדית שלהם אין להם בכלל טעם של חרוב, כך שאני באמת ממליצה לנסות.
אפשר לקנות בכל סופר אורגני.
טיפים:
אפשר להחליף בכל ממרח שוקולד אחר. אם אתם מכינים עם ילדים (וגם אם לא) זה ממש כיף להכין צורות חמודות מהבננות 🙂
הצעות לתוספות:
אגוזי לוז שבורים דק, שביבי שקדים קלויים.
זהו! עד כאן בפינתינו מה לשים בכריך שלי ואיך להיות אמא יפנית יצירתית לכמה שעות.
אני מקווה שנהניתם, שקיבלתם קצת השראה ובעיקר שיהיה לכם הרבה בתאבון.
שבוע מקסים 🙂