וידוי וידוי וידוי… מדי פעם יש לי כאלו…
אז כן, אתם כבר יודעים שגדלתי צמחונית ואף פעם לא אכלתי בשר ואולי גם אתם כבר יודעים שבערך מגיל 10 התחלתי לא לחבב ביצים אלא אם כן הן היו מוחבאות טוב טוב בתוך עוגה. אולי אתם גם יודעים שמימי לא אהבתי קוטג' ובטח שלא גבינות מסריחות.
עכשיו זמן הוידוי: לפני ימי הטבעונות מאוד מאוד מאוד מאוד אהבתי חמאה. חמאה וגבינת גאודה. זהו. עכשיו אתם יודעים עליי הכל (בכל הנוגע לגבינות וחמאה לפחות 😉 )
מי מכם שעשה את המעבר לטבעונות לא מזמן בטח יכול להתחבר. אני כבר חמש שנים טבעונית ולכן כבר כמעט שום דבר מהעולם הלא טבעוני לא חסר לי. אני גם ברת מזל שעד לא מזמן גרתי בלונדון ועכשיו בתל אביב, לונה פארק לטבעונים.
מתן לדוגמא (בן זוגי החביב שתכנת ובנה את הבלוג למי שלא שמע עדיין את שמו) עד לפני כמה שנים אכל בשר, כשאנחנו עוברים לפעמים ברחוב ויש ריח של מנגל ולי בא להקיא, מתן אומר וואו איזה ריח טוב. הוא כבר לא רוצה לאכול בשר וכבר אין לו שום קרייבינג לזה אבל הריח לא דוחה אותו כמו שהוא דוחה אותי.
כל אחד עובר את המסע המיוחד שלו במעבר המעניין בין אכילת בשר לצמחונות ובין צמחונות לטבעונות ולכל אחד הקשיים שלו. לכל אחד מאיתנו יש את הדברים שהוא מתגעגע אליהם והדברים המפתיעים שמסתבר שהוא יכול לחיות בלעדיהם בקלות.
אז אני מעולם לא הרחתי מנגל וחשבתי- יאמי! אבל להגיד לכם שלהסתובב בפריז לדוגמא ולהריח קוראסונים טריים מכל פינה זה קל? כלל וכלל לא.
מה לעשות חברה' חמאה זה טעים. זה לא רק טעים, זה גם שימושי… כי בינינו- כמה כבר אפשר להשתמש בשמן קוקוס כמה?!? 🙂
בדרך כלל במשך השבוע פתאום בא לי הרעיון מה אני הולכת להכין לבלוג.
אני לרוב לא מתכננת מראש איזה פוסט יעלה בסופ"ש, הרעיון צץ לו ולאט לאט מתגבש לכדי מתכון, עם רעיונות לעיצוב וכלים מיוחדים לתפאורה. בשבת הפוסט רוקם גידים (טבעוניים) ויוצא החוצה לעולם הוירטואלי המופלא.
השבוע אם כן, מישהו שלח לי הודעה ושאל אותי- איפה אפשר לקנות חמאה טבעונית ואם יש כזה דבר בכלל.
באותו הרגע ידעתי איזה מתכון אני מכינה לכם לסופ"ש הזה: ניחשתם נכון- חמאה טבעונית.
וכרגיל, אני לא מסוגלת להסתפק רק באופציה אחת אז זכיתם בשלושה מתכונים שונים ומשונים להכנת חמאה טבעונית משובחת.
שני דברים שיש לקחת בחשבון כשמכינים חמאה טבעונית:
– מה מטרת החמאה? לחמאה עצמה אין באמת מטרה אבל מה המטרה שלכם? אתם רוצים חמאה כדי למרוח על טוסט? חמאה כדי להכין קוראסון? חמאה כדי להכין עוגיות?
– כמה אתם מוכנים להשקיע? לא כספית, פיזית. חלק מהחמאות דורשות מרכיב שלא נמצא בכל חנות (ליצטין), אם יש לכם סניף של ניצת הדובדבן מול הבית, זכיתם. אם לא, יכול להיות שתצטרכו לעשות טיול קטן אם תבחרו להכין חמאה עם ליצטין.
אז בואו נתחיל ונתחיל דווקא מהמתכון הקל ביותר.
חמאה מספר 1
החמאה הראשונה שנכין מורכבת סך הכל משלושה מרכיבים והיא גם יכולה להיות מורכבת רק משניים.
המתכון הזה הוא בהחלט לא המצאה שלי והוא רץ ברשת בעולם בהמון וריאציות כאלו ואחרות ואני החלטתי לנסות אותו בעצמי ולדווח לכם איך יצא.
להכנת החמאה הראשונה כמו שתוכלו לראות בתמונה פה למעלה צריך: 1/3 כוס חמאת קקאו, 2/3 כוס שמן זית ומעט מלח על פי טעמכם האישי.
אפשר להכין את החמאה גם בלי מלח.
על אש קטנה (הכי קטנה שרק אפשר) להמיס את חמאת הקקאו עד שרובה נמסה, להוריד מהאש ולהעביר לקערית.
לערבב עד שכל החמאה נמסה. להוסיף שמן זית ומלח ולערבב טוב.
להעביר לכלי מתאים ולהניח במקרר ללא מכסה עד שהחמאה מתייצבת. לכסות ולשמור בקרור. החמאה מחזיקה מעמד המון זמן, ברמת החודשים.
איכויות החמאה:
* נמרחת טוב (מתאימה גם למריחה וגם לאפייה)
* בעלת טעם מורגש של שמן זית (יש שיאהבו יש שלא, לי זה ממש טעים)
* מתגבשת תוך חצי שעה במקרר
זה היה קל נכון? נעלה שלב אם כך.
חמאה מספר 2
אוקי, חמאה מספר 2 היא טיפה יותר מורכבת אבל לא באמת 🙂
בשביל החמאה הזו תצטרכו להניח את ידכם על מוצר שלא ידעתי שקיים עד שלא החלטתי להכין חמאה טבעונית- לציטין סויה.
כשהלכתי לחפש את המוצר הזה ברחבי העיר הייתי סקפטית. אבל הפלא ופלא הוא לא רק קיים גם אנשים יודעים מה זה כששאלתי בחנויות ואפילו יש מבחר!
אני קניתי את שלי בניצת הדובדבן, עלה לי 28 שקלים חדשים בכמות שכנראה תספיק לי לעוד שנה לפחות.
מה עושה הלציטין? הלציטין הופך את החמאה לקרמית, משמע- היא הופכת לממרחית (אין מילה כזו נכון?) בקיצור- אפשר למרוח אותה בקלות.
אז למי מכם שאוהב את החמאה שלו ממש קרמית וחלקה הלציטין יעשה את העבודה בשבילכם ויעשה אותה טוב.
להכנת החמאה הזו נתחיל בלהמיס את שמן הקוקוס (ממליצה להשתמש בשמן קוקוס בטעם ניטרלי) ולתת לו לחזור לטמפרטורת החדר.
להעביר את שמן הקוקוס לבלנדר עם שאר המרכיבים ולערבל יחד 2-3 דקות עד לקבלת מרקם אחיד.
תקפידו שהגבשושים של הלציטין נטחנים טוב והם לא בתוצרה גושית יותר.
להעביר לכלי מתאים ולהניח במקרר ללא מכסה עד שהחמאה מתייצבת. לכסות ולשמור בקרור. גם החמאה הזו מחזיקה מעמד המון זמן.
איכויות החמאה:
* נמרחת מעולה (מתאימה למריחה, מעל פנקייק וגם לאפייה)
* טעם ניטרלי (במיוחד אם משתמשים בשמן קוקוס נטול טעם)
* מתגבשת במקרר תוך 20 דקות
גם די קל נכון? נעבור עוד שלב אם כך.
חמאה מספר 3
בחמאה האחרונה שנכין נשתמש במרכיב שהפך בין יום להיות חברו הטוב של הטבעוני בשנת 2015- מי החומוס!
כבר הכנו מהם הכל; מיונז, מרנג, קצפת. זה רק מתבקש שנכין מהם גם חמאה לא?
בחרו לכם קופסאת שימורים של גרגירי חומוס חביבה וממנה להעביר לכלי עמוק ומאורך 3 כפות נוזל.
להוסיף מלח וחומץ. בקערה נפרדת לערבב שמן קוקוס מומס (לא חם) ושמן חמניות.
בעזרת בלנדר מוט להקציף את מי החומוס המלח והחומץ עד לקבלת קצף אחיד. זו לא כמות גדולה אז אל תצפו לקצף משוגע של מרנג.
בהדרגה, תוך כדי שהבלנדר מוט עובד, לשפוך לאט לאט את השמן בכמה נגלות. להקציף טוב עד שהתערובת אחידה והשמן התערבב כולו במי החומוס.
להעביר לכלי מתאים ולהניח במקרר ללא מכסה עד שהחמאה מתייצבת. לכסות ולשמור בקרור. גם החמאה הזו מחזיקה מעמד המון זמן.
איכויות החמאה:
* לא נמרחת בקלות אלא יותר גבישית שכזו (בטמפרטורת החדר מאוד מתאימה לאפייה)
* טעם מושלם של חמאה, פשוט מושלם
* מתגבשת תוך 15 דקות במקרר
אם אתם אוהבים לגוון אז אתם מוזמנים לעשות ניסיונות ולהוסיף אי אילו תוספות לכל חמאה.
אני הכנתי גם את החמאות הבסיסיות האלו וגם הוספתי לאחת עשבי תיבול, לאחת שום ולאחת צ'ילי והן יצאו פשוט מדהימות.
אם אתם מוסיפים משהו לחמאה תקפידו לערבב את החמאה בזמן שהיא מתקררת בערך כל 7-10 דקות כדי שהתוספות לא ישקעו בתחתית.
אז זהו, הנה לכם שלושה מתכונים שונים לחמאות טבעוניות, אני מקווה שכל אחד מכם ימצא את המתכון שמתאים לו מהמבחר הקטן שריכזתי לכם פה.
אתם יכולים להשתמש בחמאות לכל מתכון שמצריך חמאה, זה פשוט תענוג. רטבים, מאפים, ממרחים, סתם ככה מעל פנקייק ובכל דרך אחרת שעולה על רוחכם.
שיהיה שבוע מקסים וחמאתי לכולם 🙂