שקשוקה טבעונית אזרבייג'נית ולחם כפרי


השבוע סבא שלי נפטר. אחרי 95 שנה בעולם המופלא שלנו הוא המשיך הלאה לעלומות אחרים.
סבא שלי נולד באזרבייג'ן, גדל שם, היה חלק מהקהילה בכפר בו גדל, נשא לאישה את סבתי, והקים שם משפחה.
אבל כמו ששלמה יידוב חלם בספרדית, סבא שלי חלם על ציון, על ארץ ישראל, על ירושלים. סבא שלי, אז בן 25, וכל הכפר שבו הוא גר עברו מסע של חודשים ארוכים בדרך לטהרן. בטהרן כך הם שמעו, יש מטוס שלוקח אנשים לארץ ישראל.
חודשים ארוכים מנשוא סבא שלי וכל משפחתו המורחבת, גרו בבית הקברות היהודי בטהרן, מחכים לתור שלהם לעלות על המטוס ולהגיע גם כן לארץ הקודש. על התקופה הזו בבית הקברות היהודי בטהרן, ללא קורת גג ובדרך אל הלא נודע, סבא שלי היה מספר בחיוך רחב.
ואכן אחרי חודשים ארוכים בתנאים קשים מנשוא, הגיע תורם של סבא שלי וכל משפחתו לעלות על המטוס בדרך לארץ המובטחת.
כשסבא שלי היה מספר על הפעם הראשונה שהוא ראה את הכותל המערבי, עיניו היו נוצצות במין גאווה ואושר שאותם אני, שנולדתי וגדלתי בארץ ישראל, לעולם לא אבין.
השבוע נפרדתי לשלום מהאיש המיוחד הזה, איש טוב לב, מנהיג בקהילתו ויפה תואר ונפש, האיש שיחד עם סבתי הביא לעולם את האישה המדהימה שהיא אמא שלי.
לכבוד סבא שלי היקר השבוע לבלוג הכנתי מנה אזרבייג'נית מסורתית, מחבל הארץ בה נולד וגדל. אני מקווה שתהנו כמו שאני נהנית כל פעם שאמא שלי מכינה לי את האוכל המעולה שעליו היא גדלה.
שקשוקה טבעונית
נתחיל בלחם. הלחם הכפרי הזה נקרא בארמית (שפת האם של סבא וסבתא שלי) צ'וצ'ה (Chucha) למעשה המתכון הזה כל כך פשוט שכשלמדתי את המתכון מדודה שלי, לא הבנתי איפה הסוד. הרי חייב להיות פה סוד כשלהו שהופך את הלחם הזה מסתם עוד פיתה ללחם מיוחד ורך בטעם משגע.
אבל מסתבר שלא, אין סוד ואין מרכיב קסמים, אולי רק הרבה אהבה 🙂
להכנת הצ'וצ'ה נתחיל בבצק. בקערה עמוקה לערבב יחד 1 קילו + 1/2 כוס קמח לבן, 1 כף שמרים יבשים, 1 כף מלח בישול, 1 כף סוכר ו 2 כפיות של אבקת אפייה. בקערה נוספת לערבב 1/2 כוס שמן ו 3 כוסות מים פושרים.
בהדרגה להעביר תערובת יבשה לרטובה ולערבב טוב. ללוש עד לקבלת בצק אחיד וגמיש. את הבצק להניח בקערה משומנת ולכסות במגבת. להתפיח לשעה.
לאחר שעה התפחה להוציא את הבצק מהקערה ולהניח על משטח העבודה.מהבצק להכין כדורים קטנים בערך בגודל של תפוז קטן
שקשוקה טבעונית
את הכדורים לשטח לצורת פיתה עגולה.
השלב הבא הוא קצת יצירתי אבל אל תוותרו עליו, זה חלק מהמסורת… 🙂 בעזרת פקק של בקבוק לסמן עיגולים על הבצק.
בקערית לערבב יחד 1/2 כפית כורכום, כף מים ושמן זית. למשוח כל צ'וצ'ה בתערובת הזו ולפזר מעל קצח
שקשוקה טבעונית
עכשיו, אם התמזל מזלכם ויש לכם סיר גריל שאופה פיתות (תופעה שנחשפתי אליה השבוע וזה פשט מדהים!) להניח את הצ'וצ'ות על הרשת ולאפות 2 דקות, להפוך ולאפות 2 דקות בצד השני. חוזר חלילה עד שכל הצ'וצ'ות אפויות.
אם אין לכם את סיר הקסם- לאפות בתנור כ-20 דקות על 190 מעלות. לאחר 10 דקות להפוך את הצ'וצ'ות. אם אתם מכינים שתי נגלות תכינו את הנגלה השניה של הכדורים רק לפני כניסה לתנור ולא מראש
שקשוקה טבעוניתבזמן שהצ'וצ'ות בתנור נכין את השקשוקה הירוקה. למנה הזו בארמית קוראים גאלה צ'ונדרה (Gala Chondare) והיא פשוט מנה מושלמת לטבעונים. במקור קמח החומוס/עדשים הוא למעשה ביצים אבל כמובן שאפשר להכין את המתכון בלי שום בעיה בלי ביצים והוא יוצא נהדר.
נתחיל בעלי המנגולד. את העלים יש לחלוט במים רותחים לפני הטיגון. לחתוך בעזרת הידיים את העלים לחתיכות גסות ולהניח בסיר עם מים רותחים. לבשל יחד עד שהעלים רכים ומבושלים. לסנן למסננת ולסחוט לחלוטין מנוזלים. להניח בצד.
במחבת רחבה להביא לרתיחה 2 כפות שמן זית (למרות שהרבה חושבים שזה פחות בריא אני דובקת כרגע במתכון המקורי…) לחתוך בצל לרצועות דקות וארוכות ולטגן בשמן עד שמזהיב על גבול החום כהה. לבצל להוסיף את עלי המנגולד ולטגן יחד כמה דקות, להוסיף 1/2 כפית כורכום, 1/2 כפית שום גיבשי, 1/2 כפית כמון, מלח ופלפל ולערבב טוב.
בקערית לערבב 1/2 כוס קמח חומוס/עדשים עם מים עד לקבלת טקסטורה המזכירה טחינה, ניתן ורצוי להוסיף 2-3 כפות שמרי בירה או 1 כף מיסו לבן אם יש לכם בבית.
בעזרת כף לשפוך את תערובת קמח החומוס/עדשים על העלים ולערבב רק כמה ערבובים מהירים. לכסות את המחבת ולהנמיך את האש.
לבשל עד שתערובת קמח החומוס קשיחה לחלוטין
שקשוקה טבעונית
להגיש מיד, ממליצה להגיש עם הצ'וצ'ות החמות, סלט קצוץ ויוגורט טבעוני או טחינה בצד.
שיהיה לכולכם שבוע מקסים והרבה אהבה
שקשוקה טבעונית

שקשוקה טבעונית אזרבייג'נית ולחם כפרי


הכנות
20 דקות
בישולים
30 דקות
מתי מוכן
עוד שעתיים (כולל הפתחה)

מה צריך

צ’וצ'ה (10-13 פיתות)

1 קילו + 1/2 כוס קמח לבן  

1 כף שמרים יבשים

כף מלח בישול

כף סוכר

3 כוסות מים פושרים

1/2 כוס שמן

2 כפיות אבקת אפייה

גאלט צ’ונארה

1 צרור עלי מנגולד

1 בצל

1/2 כוס קמח חומוס/עדשים אדומות

1/2 כפית כורכום, 1/2 כפית כמון, 1/2 כפית שום גיבשי, פלפל שחור ומלח לפי טעם

2-3 כפות שמרי בירה או כף מיסו לבן (אופציה)

מה עושים

צ’וצ'ה

לערבב יחד מרכיבים יבשים

לערבב יחד מרכיבים רטובים

בהדרגה להעביר תערובת יבשה לרטובה

ללוש טוב לגוש גמיש ואחיד

להניח בקערה עמוקה משומנת לכסות במגבת ולהתפיח לשעה

להכין כדורים בגודל תפוז ולשטח לגודל של פיתה עגולה

בעזר פקק של בקבוק לסמן עיגולים על הבצק (לא לוותר על השלב הזה, מסורת אחרי הכל 🙂 ) 

בקערית לערבב יחד שמן זית, כף מים וחצי כפית כורכום

למשוח כל צ’וצ'ה בתערובת השמן-כרכום ולפזר מעל קצח

לאפות או בסיר גריל לפיתות 2 דקות מכל צד או- בתנור על 190 מעלות כ 10 דקות כל צד

גאלט צ’ונארה

לחתוך את עליי המונגולד גס ולהניח בסיר עם מים רותחים עד שהעלים הופכים רכים

לסנן על מסננת ולסחוט מכל הנוזלים

לחתוך בצל לרצועות דקות וארוכות, לטגן בשמן זית עד שמזהיב ומתקרמל מעט

להוסיף את העלים לבצל ולטגן יחד כמה דקות

להוסיף תבלינים ולערבב

בקערית לערבב 1/2 כוס קמח חומוס/עדשים עם מים עד לקבלת טקסטורה המזכירה טחינה

ניתן ורצוי להוסיף 2-3 כפות שמרי בירה או 1 כף מיסו לבן

לשפוך לתוך העיסה את תערובת קמח החומוס בעזרת כף עץ לערבב רק כמה ערבובים מהירים ולכסות את המחבת

לתת לקמח להתבשל כמה דקות ולהתקשח, להוריד מהראש ולהגיש חם

ממולץ מאוד להגיש עם הצ'וצ'ות החמות (וסלט קצוץ ויוגורט טבעוני או טחינה בצד)



הסדנאות שלי

עקבו אחרי באינסטגרם

קבלו עדכונים טעימים